El Mecanisme RED que substitueix als ERTO estableix noves exoneracions de quotes per als negocis

El Mecanisme RED que substitueix als ERTO estableix noves exoneracions de quotes per als negocis

El Mecanisme RED, substitut de l’ERTO, és la nova fórmula que permet als negocis mantenir als seus assalariats en situació de crisi cíclica o sectorial pagant menys cotitzacions. No obstant això, els prohibeix acomiadar fins sis mesos després de recuperar l’activitat.

Aquesta setmana ha entrat en vigor el Mecanisme RED per a la flexibilitat i estabilització de l’ocupació, el substitut de la figura de l’ERTO que va ser utilitzada per autònoms i pimes durant la pandèmia. A partir d’ara, les empreses hauran d’acollir-se a noves condicions i obligacions en cas de trobar-se en dificultats per una crisi cíclica o de pèrdua d’activitat d’un sector concret.

Entre les seves novetats, destaca l’exoneració  d’entre el 60% i el 20% de les cotitzacions a la Seguretat Social que autònoms i negocis han de pagar pels seus assalariats. En l’altre costat de la balança, els negocis que s’acullin al Mecanisme RED estaran obligats a mantenir l’ocupació dels treballadors afectats durant, almenys, els sis mesos posteriors a la recuperació de l’activitat. No fer-ho podria comportar la devolució de totes les bonificacions, una qüestió que podria generar problemes en els negocis amb pitjor situació, segons van explicar els experts consultats per aquest mitjà.

A més, els negocis que es vegin en l’obligació d’acollir-se al Mecanisme RED estaran obligats, “excepte excepcions”, a desenvolupar accions formatives per als assalariats durant el seu període de vigència, “que tindran com a objectiu la millora de les seves competències professionals i la seva ocupabilitat”, segons van explicar des del Govern.

Igual que en el cas dels ja antics Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO), el Mecanisme RED ha de ser aprovat pel Consell de Ministres “prèvia informació a les organitzacions més representatives.” Això podria produir-se, per exemple, davant una crisi cíclica com la pandèmia, però també davant un moment de dificultat per a un sector concret. En cada cas, les bonificacions en les cotitzacions a les quals es podran acollir els negocis afectats seran diferents.

Bonificacions d’entre el 20% i el 60% en les quotes dels assalariats per a autònoms i negocis

L’aspecte més important del decret que regula el nou Mecanisme RED té a veure amb les bonificacions de les quotes a la Seguretat Social dels assalariats a la qual es poden acollir els autònoms i negocis que sofreixin una crisi cíclica o sectorial. Tal com fixa la normativa, seran diferents en cada cas.

  • Crisis cícliques

El decret defineix una crisi cíclica com “una caiguda transitòria de la demanda a causa de causes macroeconòmiques.” És el cas, per exemple, de la pandèmia, quan milions de negocis i autònoms van haver de paralitzar la seva activitat durant diverses setmanes davant els confinaments per a evitar contagis.

En aquestes situacions, el Mecanisme RED preveu exempcions de les quotes de la Seguretat Social que els autònoms paguen pels seus empleats del 60% durant els quatre primers mesos; del 30% entre el cinquè i el vuitè mes; i del 20% a partir del novè.

  • Crisis sectorials

El nou Mecanisme RED també preveu la posada en marxa del protocol en cas que es produeixi una reducció de la demanda a causa de causes pròpies d’un sector concret d’activitat. En aquests casos, la bonificació prevista per als negocis i autònoms és del 40% en les cotitzacions socials que paguen pels seus assalariats, sempre condicionades al desenvolupament d’activitats formatives per a les persones afectades. Per exemple, en el cas de les agències de viatges.

Tal com va recordar a aquest mitjà Jaume Barcons, advocat laboralista de la gestoria Barcons, “el Consell de Ministres és qui ha de determinar que es tracta d’un sector en risc i que, per tant, els negocis dedicats a aquesta activitat poden acollir-se al Mecanisme RED.”

En tots dos casos, la concessió de les bonificacions queda compromesa al manteniment de l’ocupació durant els sis mesos posteriors a la recuperació de l’activitat. En cas contrari, el negoci haurà de retornar a la Seguretat Social la part de les quotes que no van ingressar durant els mesos en què es va reduir el treball.

A més, durant els mesos que duri el protocol Mecanisme RED, els autònoms i negocis no podran sol·licitar als seus assalariats la realització d’hores extraordinàries, així com realitzar noves externalitzacions de l’activitat, ni noves contractacions, directes o indirectes.

“El que té de bo això és que, en cas que s’acabi acomiadant abans de sis mesos, el negoci només haurà de retornar les exoneracions de quotes a les quals s’hagi acollit respecte a la persona treballadora, no sobre totes les cotitzacions que s’hagin bonificat en aquest període”, va explicar Jaume Barcons.

  • Els assalariats percebran el 70% de la seva base reguladora mentre duri el Mecanisme RED

Per part seva, els assalariats afectats per l’activació del nou Mecanisme RED percebran, durant tots els mesos que duri, el 70% de la seva base reguladora, amb un màxim del 225% de l’Indicador Públic de Renda d’Efectes Múltiples (IPREM), fixat enguany en 600 euros al mes. És a dir, podran cobrar com a màxim 1.350 euros mensuals, sempre que el 70% de la seva base reguladora sigui superior a aquesta xifra.

Es tracta d’una proporció similar a la que establia la normativa dels ERTO. No obstant això, el Mecanisme RED elimina la reducció al 50% de la base reguladora que els assalariats cobraven a partir del setè mes de suspensió del seu contracte de treball. “El que aplicava en els ERTO era el criteri de la prestació per desocupació. El Mecanisme RED, a l’ésser un sistema especial, manté el 70% durant tot el temps que duri el procés, per la qual cosa és un benefici per a l’assalariat”, va valorar, en aquest sentit, Jaume Barcons.

Les clàusules de manteniment d’ocupació podrien ser una arma de doble tall per als negocis

Segons va explicar a aquest mitjà Jaume Barcons, l’entrada en vigor del Mecanisme RED és “una arma de doble tall” per als autònoms amb assalariats i negocis. Sobretot, per la prohibició expressa d’acomiadar durant els sis mesos posteriors a la recuperació total de l’activitat del negoci.

“Fins ara, si l’ERTO no era suficient, el negoci podia aplicar un acomiadament col·lectiu (ERE) perquè eren dues figures diferents. Per contra, amb el Mecanisme RED, els negocis estaran exonerant part de la cotització, però podria arribar un moment en el qual s’hagin de prendre decisions més dràstiques i l’autònom no pugui fer-lo perquè perdria aquestes bonificacions”, va valorar l’advocat laboralista.

Així, el Mecanisme RED aporta, d’una banda, flexibilitat als negocis, “alguna cosa que és positiu i que els permetrà subsistir en situacions de crisis”, va valorar Jaume Barcons a aquest diari. No obstant això, d’altra banda, “les clàusules de manteniment de l’ocupació són tan estrictes que podrien generar problemes en els negocis on no basti la suspensió temporal del contracte d’un assalariat”, va concloure l’advocat laboralista.

 

Article de Diego S. Adelantado amb la col·laboraició de Jaume J. Barcons en Autónomos y Emprendador.es 

Comenta la publicació

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *