La clàusula de manteniment d’ocupació derivada dels ERTO derivats de la COVID-19

La clàusula de manteniment d’ocupació derivada dels ERTO derivats de la COVID-19

La Direcció General de la Inspecció de Treball i la Seguretat Social, va publicar, en data 6 de desembre de 2020, el criteri interpretatiu relatiu a la clàusula de manteniment d’ús de 6 mesos en relació a les empreses que es van acollir a ERTO’S derivats de la COVID19.
La discussió es troba en si el manteniment d’ocupació es refereix a la totalitat de treballadors, o bé, només aquells als quals afecte l’incompliment empresarial.

 

1.- D. Ad. 6a RD Llei 8/2020

El que ha interpretat la DGT és el següent:

“…Les empreses que incompleixin aquest compromís (manteniment d’ocupació durant el termini de 6 mesos des de la data de represa de l’activitat) hauran de reintegrar la totalitat de l’import de les cotitzacions del pagament de les quals van resultar exonerades, amb el recàrrec i els interessos de demora corresponents, segons el que s’estableix en les normes recaptatòries en matèria de Seguretat Social, prèvies actuacions a aquest efecte de la Inspecció de Treball i Seguretat Social que acrediti l’incompliment i determini les quantitats a reintegrar”

 

2.- Qüestió plantejada.

Les empreses que no respectin el compromís del manteniment d’ocupació respecte d’algun treballador afectat per l’ERTO:

Han de retornar la totalitat de les quantitats exonerades en relació a tots els treballadors afectats per l’ERTO, o,

Només de les quotes exonerades corresponents a aquells treballadors que han vist extingida la seva relació laboral abans dels 6 mesos.

 

3.- Criteri de la Direcció General de Treball (DGT).

Segons la DGT la interpretació es realitza segons el sentit de les paraules del propi article, és a dir, les empreses que incompleixin el compromís de mantenir l’ocupació durant 6 mesos des de la data de represa de l’activitat en els termes de la Disp. Ad. 6a del RD Llei 8/2020, hauran de reintegrar l’import de la totalitat de les quotes de Seguretat Social exonerades, vigents a cada moment, amb independència del nombre de treballadors afectats per l’incompliment del manteniment d’ocupació, si bé, dels treballadors que haguessin estat afectats per l’ERTO.

3.1.- Arguments de la DGT.
No és un supòsit similar al previst en l’art. 15.2 de la Llei 3/2012 de 6 de juliol, que preveu només el reintegrament de les exoneracions del treballador que fos acomiadat.
La DGT considera que:

.- Es tracta de mesures excepcionals i extraordinàries derivades de la pandèmia que comporten uns compromisos o obligacions l’objectiu de les quals és el manteniment d’ocupació.

.- No es tracta d’una sanció i la mesura ha de ser proporcional a l’objectiu que es persegueix i al context en què s’adopta.

.- L’objectiu és garantir l’ocupació d’aquells treballadors sobre els quals ha estat necessari adoptar mesures temporals per la situació de la COVID19.

.- El manteniment d’ocupació es refereix a les persones treballadores afectades i només a elles,
.- La TGSS ha mostrat la seva conformitat en el seu informe de 10 de novembre de 2020.

3.2.- Cap una interpretació contrària a la DGT.
Són diverses les opinions sobre aquest tema, ja que per a alguns autors com a MERCADER UGUINA[1] l’extinció de qualsevol contracte d’una persona afectada per ERTO obligarà a la devolució de la totalitat de les exoneracions.
Però és una interpretació que compleix amb el criteri de prudència i proporcionalitat?. La meva opinió és que no. Si atenem la situació que avui estan patint les empreses per causa de la COVID19, aquestes poden veure’s obligades a extingir contractes de treball després d’un ERTO, derivada d’una important falta de liquiditat que es veurà agreujada pel fet d’haver de retornar la totalitat de les exoneracions rebudes.
Per a VIDAL i GUTIÉRREZ en un interessant fil de twitter conclouen que el criteri de la DGT no compleix amb el criteri de proporcionalitat, en la mesura que en altres situacions d’incompliment empresarial s’ha aplicat pels tribunals el criteri de devolució parcial de les exoneracions.
La polèmica està servida i haurem d’esperar als pronunciaments judicials perquè aclareixin aquesta situació.

 

[1] MERCADER UGUINA, J.R (2020), Compromís d’ocupació en els ERTOS per força major i Covid19: més dubtes més incerteses, Blog Fòrum de Labos, https://forodelabos.blogspot.com/2020/03/compromiso-de-empleo-en-los-ertes-por.html, consultado el 16 de diciembre de 2020