Quant hauran de pagar els autònoms amb treballadors en l’SMI amb la nova pujada prevista per a 2022?

Quant hauran de pagar els autònoms amb treballadors en l’SMI amb la nova pujada prevista per a 2022?

EL 7 DE FEBRER COMENÇA LA NEGOCIACIÓ PER A l’INCREMENT

El Govern ha convocat per al pròxim 7 de febrer als agents socials per a negociar una nova pujada del Salari Mínim Interprofessional. Ara està en 965 euros al mes i, segurament, augmenta als 1.000 euros. A continuació, s’ofereix una calculadora per a saber quant pagarien els autònoms amb un nou increment.

A penes quatre mesos després que es produís l’última pujada del Salari Mínim Interprofessional (SMI) a 965 euros mensuals, el Govern ja té la vista posada en un nou increment del sòl salarial que vol que es produeixi en 2022. La vicepresidenta segona de l’Executiu i ministra de Treball, Yolanda Díaz, va convocar aquesta setmana als agents socials per a reprendre les negociacions sobre aquesta pujada del salari mínim el pròxim 7 de febrer.

Aquesta data marcarà el començament d’una nova negociació que té aparença de ser encara més complicada que l’anterior, on la patronal es va oposar des del primer moment al fet que es produís la pujada en aquests moments de crisis, i els sindicats, pel seu costat, van considerar molt petit l’increment. De fet, les organitzacions sindicals demanaven ja al setembre que el sòl salarial al nostre país se situés en 1.000 euros per 14 pagues i no en 965, com va ocórrer finalment.

Segons els experts consultats, milers de negocis i al voltant de dos milions d’empleats podrien veure’s afectats directament o indirectament pel nou increment del SMI.A pesar que els autònoms i petites empreses ocupadores encara estan, en molts casos, molt lluny de recuperar-se i suportant increments de costos que venen per tots els costats, des de la factura de la llum, fins als preus dels productes o la pujada de les quotes mínimes i màximes i els tipus de cotització, els experts tenen clar que, d’haver-hi pujada, el Salari Mínim Interprofessional al nostre país aconseguirà amb tota probabilitat els 1.000 euros per 14 pagues. O, dit d’una altra manera, el mínim que podrà cobrar un empleat a Espanya per 40 hores de treball seran 14.000 euros a l’any.

Per descomptat, aquesta nova pujada de 35 euros al mes de sou mínim afectarà els autònoms amb treballadors cobrant l’SMI. No sols per l’increment del salari, sinó també pel que pujaran proporcionalment les cotitzacions a la Seguretat Social que hauran de pagar els treballadors per cadascun dels seus empleats.

Calculadora per a saber quant pagaran els autònoms ocupadors amb el nou increment del SMI

Jaume Barcons, advocat laboralista de la gestoria Barcons, va elaborar en exclusiva per a Autònoms i Emprenedors un document Excel que, a través d’una fórmula, calcula exactament el que pagarà l’autònom -de nòmina mensual, pagues extres i cotitzacions a la Seguretat Social- per cada treballador que tingui al seu càrrec i en cada supòsit de pujada. Es pot descarregar aquí.

Actualment, el Salari Mínim Interprofessional (SMI) a Espanya està situat en 965 euros al mes per 14 pagues. Per tant, avui dia, i abans que es produeixi la possible pujada, un autònom paga per cada empleat situat en el salari mínim un total de 1.550,8 euros al mes -entre nòmina, pagues extra prorratejades i costos de Seguretat Social-. O cosa que és el mateix, pagaria per cada empleat un total de 18.609 euros a l’any.

En la captura de la calculadora inserida a baix, es poden observar els imports actuals desglossats en cada concepte:

Ara bé, si es produeix la nova pujada a partir del 7 de febrer que afectaria des d’aquesta any i el SMI puja, com és d’esperar i sol·liciten els sindicats, a 1.000 euros al mes per 14 pagues, un autònom passaria a pagar un total de 1.607,09 euros al mes per cada treballador situat en el sòl salarial -entre nòmina, pagues extra prorratejades i costos de Seguretat Social-. O cosa que és el mateix, cada empleat cobrant el salari mínim li costaria un total de 19.285 euros a l’any. 

És a dir, la nova pujada del SMI, de ser tan sols als 1.000 euros i no més, li suposaria a cada autònom un total de 676 euros a l’any més que ara per cada empleat cobrant el salari mínim. Si fos una micro empresa amb quatre empleats, per exemple, seria un plus total de 2.704 euros a l’any.

En la captura de la calculadora inserida a baix, es poden observar els imports que quedarien amb la pujada prevista del SMI als 1.000 euros:


En tot cas, com encara no s’ha produït el diàleg entre el Govern i els agents socials, i encara està per veure  en quina quantitat exacta pujaria el salari mínim, l’autònom pot inserir punxant en aquest enllaç on està la calculadora l’import exacte del salari mensual que quedaria, i el document recalcula automàticament quant pujarien els costos en pagues extres i Seguretat Social

Quant pujarà d’aquí a 2023 el Salari Mínim i a qui afectarà?

Segons els experts consultats, milers de negocis i al voltant de dos milions d’empleats podrien veure’s afectats  per l’increment del SMI. Una pujada que encara està lluny d’acabar, ja que la idea del Govern és que l’SMI aconsegueixi entorn a els 1.060 euros mensuals per 14 pagues.

Aquesta pujada afectarà d’una banda, als quals pertanyen a sectors de activitat sense conveni col·lectiu ni sectorial, en els quals les condicions de treball han de pactar-se de manera individual entre l’ocupador i l’empleat. I d’altra banda, encara que són els menys, als quals pertanyen a una activitat amb un conveni col·lectiu els sous mínims del qual s’han quedat desactualitzats respecte al Salari Mínim. Aquests també notaran la pujada, perquè cap conveni pot contradir al Reial decret que fixa l’SMI marcant salaris inferiors.

La pujada del SMi es va decidir sobre la base de les recomanacions de la Comissió d’Experts assignada per Treball i que va fixar  una forqueta de tres possibles escenaris de pujada progressiva del SMI entre 2021 i 2023. Amb aquests supòsits, el increment del SMI  oscil·laria entre els 12 i 19 euros en 2021, entre els 24 i 40 euros en 2022; i els 25 i 40 euros en 2023.   

A més, la vicepresidenta segona i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, va tornar a insistir recentment  que l’objectiu és que, al final de la legislatura, en 2023, l’SMI aconsegueixi el 60% del salari mitjà a Espanya, complint així amb la Carta Social Europea.

 

Article de Daniel Ghamlouche a Autónomos y Emprendedor.es amb la col·laboració de Jaume J. Barcons.