STSJ Madrid de 15 de desembre de 2021  ECLIS:ES:TSJM:2021:14515

STSJ Madrid de 15 de desembre de 2021 ECLIS:ES:TSJM:2021:14515

STSJ Madrid de 15 de desembre de 2021, Rec. 858/2021, ECLIS:ES:TSJM:2021:14515: treballadora que en el lloc de treball, i amb uniforme de l’empresa, en un vídeo de TikTok diu: “Si algú vol opinar de la meva vida, que aixequi el dit i se’l fiqui per el…” Llibertat d’expressió? Aplicació de la Teoria Gradualista?.

Qüestió Plantejada

Es planteja acomiadament de treballadora que penja en la xarxa social “TikTok” un vídeo amb l’uniforme de l’empresa amb expressions del tipus:

“…Atenció, si algú vol opinar sobre la meva vida que aixequi un dit i se’l fiqui pel cul…”

Posteriorment, la hi veu ballant amb uns cogombres i uns tomàquets en la boca:

“Calla ja, que em tens, fins als ous”

En un altre vídeo la hi veu simulant una desfilada de modes amb un barnús i l’uniforme de l’empresa com a tovallola al cap.

Es planteja si estem davant un acomiadament procedent o entraria en joc el dret a la llibertat d’expressió i si és aplicable la teoria gradualista ens el trencament de la bona fe contractual.

 

Criteri del TSJ

El comportament de la treballadora no es correspon amb una actuació regular i suposa una clara transgressió de la bona fe contractual i abús de confiança, en causar un perjudici en la imatge de l’empresa, i un desprestigi professional, que no està obligada a tolerar.

La bona fe contractual és un criteri objectiu, constituït per una sèrie de pautes coherents amb el comportament en les relacions humanes i negocials, que en matèria contractual no sols funciona com un cànon hermenèutic de la voluntat reflectida en el consentiment, sinó també en la integració del contingut normatiu del contracte, que actua per via dispositiva, mancant pacte o abstracció feta de la voluntat de les parts de tal forma que aquestes conseqüències que complementen el contracte troben el seu fonament vinculant, no sols en aquest, en les seves indicacions explícites o implícites, sinó en la norma o principi general de la bona fe.

El TSJ entén que hi ha un trencament de la bona fe contractual, per la qual cosa no cal aplicar la teoria gradualista, ja que la confiança en una persona es té o no es té, però no cap que sigui objecte de graduacions.

Comenta la publicació

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *