STS de 7 de setembre de 2022 vulneració del dret al reingrés del treballador si empresa no cobreix vacant

STS de 7 de setembre de 2022 vulneració del dret al reingrés del treballador si empresa no cobreix vacant

STS de 7 de setembre de 2022, Rcud. 3313/2019 ECLI:ES:TS:2022:3353: Es planteja si el fet que una empresa no convoqui un procés de cobertura de la vacant que ocupava el treballador excedent d’acord amb el conveni, però realitza contractacions temporals: Estem davant una vulneració del dret al reingrés del treballador?

Qüestió Plantejada

El fet que una empresa no convoqui un procés, d’acord amb els pactes en el conveni col·lectiu, per a la cobertura de la plaça que ocupaven els excedents, però realitzi contractacions temporals, Suposa una vulneració del dret al reingrés?

Criteri del TS

En el present assumpte, l’actor va sol·licitar el reingrés de l’excedència voluntària en nombroses ocasions, si bé, l’empresa responia que la provisió de places vacants o de nova creació, havia d’ajustar-se a l’ordre de prelació i a la convocatòria d’un concurs, d’acord amb el que es preveu en el Conveni Col·lectiu d’aplicació, i només en tal cas es cobririen les places amb persones en situació d’excedència. No obstant això, l’empresa va contractar personal de caràcter temporal.
En el present cas, l’empresa no va posar els mitjans per al compliment de l’obligació de fer, per la qual cosa el demandant té dret a exercir el seu dret al reingrés preferent, ja que de no fer-ho així s’incompliria el que es disposa en l’art. 82.3 ET i l’art. 1256 CC en la mesura que estaríem deixant a l’arbitri d’una de les parts el compliment d’un conveni col·lectiu.

Conclusió

L’excedent va sol·licitar durant 7 anys el seu dret a reingrés preferent, si bé, l’empresa no convocava el concurs per a cobrir la plaça, però si contractava personal per mitjà de contractes temporals, per la qual cosa estem davant un frau de llei, i davant un incompliment dels disposats en l’art. 1256 CC i 82.3) ET.

Comenta la publicació