STS de 6 d’abril de 2022 Negativa de l’empresa a reincorporar a un treballador en excedència voluntària. Acció d’acomiadament o de Reconeixement de Dret?

STS de 6 d’abril de 2022 Negativa de l’empresa a reincorporar a un treballador en excedència voluntària. Acció d’acomiadament o de Reconeixement de Dret?

STS de 6 d’abril de 2022, Rec. 200/2021, ECLI:ES:TS:2022:1546. Negativa de l’empresa a reincorporar a un treballador en excedència voluntària. Acció d’acomiadament o de Reconeixement de Dret?

Qüestió plantejada.

Es planteja quina és l’acció procedent en cas que un treballador reclami la reincorporació després d’una excedència voluntària.

Davant aquesta tessitura, el treballador té dues opcions, condicionades per l’actuació empresarial:

  1. L’acció per acomiadament si l’empresari manifesta de manera inequívoca la seva voluntat extintiva.
  2. L’acció de reconeixement de dret en procediment ordinari, quan l’empresari es limita a negar l’existència de vacant, sense qüestionar la pervivència de la relació laboral

 

Criteri del TS

La controvèrsia és si constitueix o no acomiado la decisió empresarial de negar la reincorporació a l’excedent sobre la base de la inexistència de vacants, quan aquesta circumstància no acredita per si sola una voluntat extintiva inequívoca, d’aquí ve que es discuteixi si és exigible, acreditar la concurrència d’aquesta voluntat.

Tal com es regula l’excedència voluntària en l’art. 46.5 ET, el treballador només té un dret preferent al reingrés en vacants d’igual o similar categoria a la seva que hi hagués en l’empresa.

L’excedència voluntària no atorga un dret al reingrés incondicionat, sinó que està supeditat a l’existència d’una vacant, d’aquí ve que l’ocupador, si desatén, expressa o tàcitament, la petició de reingrés no és per si sol demostratiu que hagi existit una voluntat extintiva del vincle laboral fins llavors suspès, ja que és necessari que concorrin circumstàncies que denotin inequívocament una voluntat extintiva.

 

Conclusió.

Davant la negativa empresarial a la petició de reingrés d’excedent voluntari, s’obren dues vies:

  1. Procediment especial per acomiadament, quan la negativa o desatenció, per les circumstàncies en què es produeix, manifesta en termes inequívocs voluntat extintiva, i en aquest cas l’acció se subjecta al termini de caducitat de 20 dies (Art. 103 LRJS i 59.3ET)
  2. Procediment ordinari de reconeixement de dret a l’eventual reingrés, el termini de prescripció del qual és d’1 any d’acord amb l’art. 59.1 ET previst per a les accions derivades del contracte de treball que no tinguin assenyalat un termini especial.

 

El TS ens diu que hem d’estar a la resposta de l’empresa i a poder acreditar la seva voluntat extintiva o no, davant una negativa al reingrés.

No és suficient per a iniciar una acció d’acomiadament, que existeixin vacants, ja que en tots els casos haurem d’optar per l’acció que correspongui.