Els autònoms poden enviar missatges a empleats fora d’horari si ho fan per un grup de WhatsApp

Els autònoms poden enviar missatges a empleats fora d’horari si ho fan per un grup de WhatsApp

Dos pronunciaments dels tribunals i l’Agència Espanyola de Protecció de Dades accepten que els autònoms puguin comunicar-se amb els seus empleats fora d’horari laboral si tenen un grup de WhatsApp.

Comunicar-se amb els assalariats per WhatsApp és una de les qüestions que més dubtes genera entre els autònoms i negocis amb empleats. En aquest sentit, una recent sentència del Tribunal Superior de Justícia (TSJ) de Galícia i el tractament d’una reclamació a l’Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) van aportar més informació sobre els límits als quals poden arribar les empreses en l’ús del servei de missatgeria instantània.

La primera sentència fa referència a una situació en la qual una treballadora va denunciar a la seva empresa per enviar-li diversos missatges de WhatsApp, a través d’un grup amb altres companys, fora del seu horari laboral. En aquest cas, el TSJ de Galícia ha desestimat la demanda, una decisió que serveix per a demostrar que enviar aquest tipus de missatges fora de l’horari laboral no sempre suposa incomplir amb el dret a la desconnexió digital.

El segon exemple té a veure amb el tractament de les dades personals dels assalariats en crear els grups de WhatsApp. Així, l’Agència Espanyola de Protecció de Dades ha desestimat la queixa elevada per un empleat contra la seva empresa, dedicada al sector logístic, que li va incloure en un d’aquests grups on es compartia informació sobre les rutes diàries o la ubicació de les furgonetes.

Es tracta de dues qüestions importants per a molts autònoms amb assalariats, que utilitzen el servei de missatgeria per a comunicar-se amb els seus empleats. Fins ara, es venia entenent que el dret dels empleats a la desconnexió implicava no enviar-los missatges per WhatsApp fora de l’horari laboral. Més encara, tenint en compte que l’incompliment d’aquest dret pot comportar multes de fins a 7.500 euros per als negocis, i que la vulneració de la Llei orgànica de Protecció de Dades (LOPD) pot implicar sancions milionàries. Això preocupava molts autònoms transportistes ja que l’organització logística del seu treball implicava, per exemple, comunicar els ports que havien de fer-se l’endemà o canvis d’última hora

Enviar missatges fora de l’horari no incompleix necessàriament el dret a la desconnexió

La sentència emesa pel Tribunal Superior de Justícia (TSJ) de Galícia fa referència a la denúncia d’una treballadora per compte d’altri contra la seva empresa, que incloc a aquesta en un grup de WhatsApp al costat d’altres companys on es comunicaven unes certes qüestions relacionades amb l’activitat del negoci.

L’assalariada va incloure com a proves cinc missatges i crides celebrades fora del seu horari laboral en un període de 15 mesos per a al·legar l’incompliment al dret de desconnexió digital. No obstant això, la Justícia va estimar que l’escassa freqüència d’aquestes referències directes a l’empleada en el grup no són suficients per a demostrar que s’hagi vulnerat el seu dret.

A més, molts dels seus companys inclosos en el xat grupal de WhatsApp sí que es trobaven dins del seu horari laboral durant les comunicacions, i en cap cas l’empresa va instar directament l’empleada que contestés els missatges fora de la seva jornada, alguna cosa que és motiu suficient per a exonerar al negoci.

L’empresa sí que pot enviar missatges de WhatsApp fora de l’horari laboral, encara que l’autònom no pot sancionar-li si no contesta ni pressionar-li per a fer-ho, ja que es troba en el seu temps de descans”, va valorar a aquest diari Jaume Barcons, advocat laboralista de la gestoria Barcons. Així mateix, la sentència gallega és interessant per a l’expert, en abordar la qüestió de “la proporcionalitat. Si són cinc missatges en 15 mesos, no hi ha absolutament cap conflicte”, va explicar.

Cas diferent és una situació en la qual aquest tipus de conductes es produeixin de manera habitual entre l’autònom i els seus assalariats. Incomplir el dret a la desconnexió podria implicar sancions d’entre 751 i 7.500 euros. Així, el treballador per compte propi hauria d’esperar al començament de la següent jornada laboral per a poder exigir una resposta als seus empleats.

Els autònoms poden incloure als seus assalariats en un grup de WhatsApp amb el seu número personal si és imprescindible per al seu acompliment professional

En paral·lel a la sentència dels tribunals gallecs, un recent pronunciament de l’Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) obre la possibilitat al fet que els autònoms amb assalariats incloguin a aquests en un grup de WhatsApp amb finalitats laborals sense el seu consentiment quan el xat sigui imprescindible per al seu acompliment professional.

El cas al qual al·ludeix l’AEPD va ocórrer dins d’un negoci relacionat amb el sector logístic, que va incloure als seus repartidors en un xat grupal on es compartia informació com les rutes diàries a seguir, el treballador encarregat de cadascuna o la ubicació dels vehicles de repartiment. Es tractava, doncs, d’una informació imprescindible per a l’acompliment professional dels empleats.

“En l’àmbit de les relacions laborals, el tractament de les dades personals es basa jurídicament, de manera principal, en l’execució del contracte de treball, encara que unes certes dades també podran tractar-se per a complir les exigències imposades per la llei o per un conveni col·lectiu”, van explicar des de l’AEPD.

Així, l’organisme públic considera que les dades utilitzades pel negoci són els mínims necessaris per al compliment de les seves funcions laborals, així com que, en exercir el seu treball fora de la seu de l’empresa, no existeix un altre mitjà de comunicació amb l’assalariat, per la qual cosa no procedeix imposar cap sanció.

En aquest cas, els experts també es van mostrar favorables al criteri de Protecció de Dades. “El propi treballador és qui ha donat el número de telèfon a l’empresa, per la qual cosa no cap cap vulneració de la protecció de dades. Ocorre el mateix amb els sistemes de videovigilància”, va recordar a aquest diari Jaume Barcons.

Davant aquests dos pronunciaments, Com han d’actuar els autònoms amb empleats per a incloure a aquests en un grup de WhatsApp amb finalitats laborals? “El més recomanable és que s’estableixi una clàusula en el contracte de treball en la qual s’especifiqui que un mitjà de comunicació entre el negoci i l’assalariat podrà ser via email, WhatsApp o un altre mitjà del qual disposi l’empresa, sempre amb finalitats laborals”, va concloure l’advocat laboralista.

 

Article de Diego S. Adelantado amb la col·laboració de Jaume J. Barcons a Autónomos y Emprendendores.

Comenta la publicació

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *