El jutjat social nº1 de Càceres ha decretat així la caiguda d’una dona que havia acudit al bany i en sortir va ensopegar en el passadís.
Si una persona està teletreballant a casa, va al bany i cau pel passadís, a partir d’ara es consideraria legalment com un accident laboral. Així almenys ho ha considerat el jutjat social nº1 de Càceres, que ha donat la raó a una empleada que va patir una caiguda a la seva llar mentre teletreballava. “Anar al lavabo no es pot considerar interrupció del treball”, destaca la sentència, que no ha tingut en compte les al·legacions de la mútua, que al·legava que no era un accident laboral perquè la dona no va caure quan estava asseguda enfront de l’ordinador.
Aquesta treballadora realitzava la seva labor des de la seva casa arran de la pandèmia com teleoperadora especialista. El 8 de març d’enguany, al voltant de les 13.45 hores, va anar al bany del seu domicili dins de la seva jornada laboral (establerta de 08.00 a 14.00 hores), i en sortir, per a reprendre la seva tasca, va ensopegar en el passadís i va caure a terra, per la qual cosa va sofrir un traumatisme en el colze i en el costat dret. La mútua va al·legar que al no haver-se produït l’accident estant asseguda davant l’ordinador del seu domicili no calia parlar de “lloc de treball”, i, per tant, no estava protegida per la normativa.
El jutge, en canvi, apunta que “no hi ha hagut una clara interrupció del nexe causal“, i posa d’exemple d’interrupció la situació de qui, en temps de treball, estant en la cuina del seu domicili, es tallés accidentalment amb un ganivet. En aquest cas, aprofundeix la sentència, “ningú posaria en dubte l’oportunitat de considerar accident de treball el sofert per un empleat en idèntica circumstància si treballés en una fàbrica, oficina o botiga”.
En aquest sentit, indica que “l’obligada visita al lavabo per a atendre una necessitat fisiològica, constant de l’acompliment de la jornada laboral, no pot enervar la presumpció legal” i conclou “no es tracta aquí de fer millor condició a qui teletreballa, al contrari, es busca evitar la seva desprotecció“.
Per al jutge, en ocasió de la pandèmia del coronavirus “ha existit un important desenvolupament del teletreball, circumstància que obliga a reconsiderar o matisar alguns aspectes consolidats legislativament i jurisprudencialment“. I apunta que l’actora “sortia del bany per a continuar amb la seva jornada laboral” després de “l’obligada visita al lavabo”.
La sentència no és ferma i contra aquesta cap recurs de suplicació davant la Sala Social del Tribunal Superior de Justícia d’Extremadura.
Comenta la publicació
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.