Quant atur acumulen ja els autònoms que no han sol·licitat la prestació per cessament d’activitat?

Quant atur acumulen ja els autònoms que no han sol·licitat la prestació per cessament d’activitat?

Els autònoms porten 12 mesos d’atur acumulat des de 2019.

Els autònoms que han capejat la crisi sense acollir-se a la prestació per cessament d’activitat tenen el seu atur intacte. Et comptem la prestació que ja han acumulat i el temps que podrien gaudir-la si han cotitzat des de 2019.

La prestació per cessament d’activitat o també dita ‘atur dels autònoms’, és un dret que els treballadors per compte propi porten tenint des de fa 11 anys. De fet, es va posar en marxa en un dels assoliments de les organitzacions més representatives del col·lectiu per” equiparar els drets dels professionals amb els dels assalariats”, va explicar Jaume Barcons, advocat laboralista de la Gestoria Barcons. Si bé sembla que es tracta d’una prestació que ha sorgit nova arran de la pandèmia, res més lluny de la realitat, ja que quan un autònom decideix tancar el seu negoci i, per tant, cessar la seva única font d’ingressos, pot optar a un atur mensual que oscil·la entre els 527,24 euros (quantia mínima) i els 1.153,33 euros (quantia màxima). “Sempre en funció de la base per la qual cotitzi, i dels mesos que hagi cotitzat“, va puntualitzar l’expert.

Per tant, aquells treballadors per compte propi que durant la pandèmia no hagin fet ús d’aquesta prestació continuen acumulant-la i, avui dia, podrien cobrar 12 mesos d’atur. El problema està en el fet que, a pesar que des de gener de 2019 tots i cadascun de els autònoms cotitzen pel cessament d’activitat, els requisits i condicions per a percebre’l no responen moltes vegades amb la realitat del treball per compte propi, la qual cosa fa que molts no puguin accedir a la prestació quan la necessiten. Tant és així que segons les últimes dades de Seguretat Social, el 40% de les sol·licituds de la prestació per cessament d’activitat ordinària presentades durant el primer trimestre de 2019 van ser denegades.

Unes dificultats que el Ministeri de Treball i Economia Social es va comprometre flexibilitzar fa més de dos anys, però que, no obstant això, no han canviat. Fonts oficials de Seguretat Social van explicar que, avui dia, “totes les negociacions giren entorn al cessament d’activitat extraordinari, que requereix d’una cobertura especial”, però no s’han pronunciat sobre si la prestació ordinària es modificarà en un futur per a fer-la més accessible. Una cosa en la qual l’advocat laboralista no confia, “si en dos anys no han modificat cap requisit, dubto molt que el vagin a fer”, va assenyalar Barcons.

La rigidesa dels requisits es palpa en les poques peticions de la prestació ordinària que sol·liciten els treballadors per compte propi, que han anat descendint amb el pas dels anys: segons les últimes dades, en 2014 va haver-hi 7.049 peticions; en 2015 van ser 6.700; en 2016 van disminuir a 4.705; i, en 2017, tan sols es van presentar 3.965 sol·licituds. De fet, abans del 2019, només mig milió de professionals -el 15%- cotitzaven per la prestació. L’advocat laboralista, Alberto Ara, va atribuir aquesta situació a la duresa de la norma, “la llei és massa restrictiva en l’accés. Existeixen autònoms que cotitzen per cessament d’activitat, i no poden cobrar-ho encara que ho necessitin“.

Quant atur han acumulat els autònoms?

És important recordar que, abans de 2019, només hauran acumulat aquesta prestació els autònoms que triessin cotitzar per ella, ja que es tractava d’una cosa optativa. Tal com recull la Seguretat Social en la seva pàgina web, la durada de la prestació per cessament d’activitat es mesurarà en funció dels períodes de cotització en els 48 mesos anteriors a la situació legal de cessament d’activitat dels quals, almenys, dotze han de ser continuats.

Així, aquells autònoms que hagin cotitzat entre 12 i 17 mesos, hauran acumulat 4 mesos de ‘atur’; de 18 a 23 mesos cotitzats, tindran 6 mesos; de 24 a 29 mesos cotitzats, 8 mesos de prestació; de 30 a 35 mesos cotitzats, tindran 10 mesos d’atur.

Per tant, els professionals que hagin cotitzat entre 36 i 42 mesos -que és el que ha transcorregut des de 2019- ja han acumulat 12 mesos de prestació. És a dir, aquells autònoms que abans del 2019 no haguessin cotitzat per la prestació, i durant 2020 i 2021 no s’hagin acollit al cessament d’activitat, tenen un any intacte d’atur acumulat.

Les dues últimes franges corresponen a entre 43 i 47 anys cotitzats, per al que corresponen 16 mesos de prestació i, de 48 d’ara endavant, els treballadors per compte propi opten fins als 24 mesos -dos anys- d’atur. “Igual que per als assalariats, la Seguretat Social posa el topall de la prestació en els dos anys, encara que s’hagin cotitzat, per exemple, 60 mesos”, va explicar Jaume Barcons.

Entre 500 i 1100 euros de prestació i depenent de les persones a càrrec

La quantia de la prestació es determina aplicant a la base reguladora el 70%, no obstant això, “també cal tenir en compte el IPREM (Indicador Públic de Rendes d’Efectes Múltiples). La quantia màxima de la prestació per cessament d’activitat serà del 175% del IPREM, excepte quan el treballador autònom tingui un o més fills al seu càrrec, que en aquest cas la quantia serà, respectivament, del 200% o del 225% d’aquest indicador”, va explicar l’advocat de la Gestoria Barcons.

D’igual forma, “la quantia mínima de la prestació serà del 107% o del 80% de l’Indicador Públic de Rendes d’Efectes Múltiples, segons si el autònom té fills al seu càrrec, o no”. Tal com recull la Seguretat Social, en la quantia mínima, el mínim que cobrarà un autònom sense fills al seu càrrec és de 524,24 euros, i si té un o més fills al seu càrrec 705,18 euros. I en la màxima sense fills 1153,33 euros, amb un fill 1.318,10 euros, i amb dos o més fills 1.482,86 euros.

Condicions per a sol·licitar l’atur d’autònoms

Fins a gener de 2019, era el propi autònom el que triava voluntàriament estar cobert o no davant el possible cessament de la seva activitat (pagava un 2% més de la seva quota), i només mig milió de treballadors per compte propi eren potencials beneficiaris d’aquesta prestació. Però, des de principis de 2019, i en virtut del Reial decret aprovat al gener d’aquest any, el 100% del col·lectiu està obligat a cotitzar per aquesta eventualitat. Això sí, només podran accedir a la prestació sempre que compleixin unes certes condicions.

Els requisits que ha de complir el treballador per compte propi per a cobrar aquesta prestació són els següents:

  1. Estar afiliat i donat d’alta en el Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA).
  2. Cobrir el període mínim de 12 mesos de cotització com a autònom abans del cessament de treball. Alguna cosa que, a partir de gener del 2020, ja complien els 3,3 milions d’autònoms espanyols donats d’alta abans de 2018.
  3. Haver cessat la activitat professional i estar en disposició de reincorporar-se al mercat de treball, i no haver complert l’edat de jubilació.
  4. Justificar pèrdues en el negoci de, almenys, el 10% durant tot un any. Un altre dels aspectes que el col·lectiu considera com una trava, ja que sobreviure durant dotze mesos amb aquest volum de pèrdues es pot fer molt complicat. Per aquest motiu, molts autònoms prefereixen tancar el negoci abans dels dotze mesos -i renunciar al cessament-, a continuar contraient deutes. I això, des de 2015, perquè abans era imprescindible justificar un 30% de pèrdues en un sol any o un 20% en dos exercicis consecutius.
  5. Estar al dia del pagament de les quotes a la Seguretat Social.
  6. No haver perdut la llicència a exercir per una infracció penal.

Com se sol·licita l’atur d’autònoms

En cas de complir amb totes les condicions que l’Administració considera necessàries per a sol·licitar l’atur d’autònoms, el professional ha de emplenar la sol·licitud davant la Mútua amb la qual tingui coberta la contingència per cessament d’activitat; davant el Servei Públic d’Ocupació Estatal – en el cas d’estar assegurat per l’Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) -; o davant l’Institut Social de la Marina, l’entitat que gestiona, administra i reconeix el dret a les prestacions del Règim Especial de la Seguretat Social dels Treballadors de la Mar. El model de sol·licitud es troba la pàgina web del Ministeri de Treball i Economia Social.

El termini per a demanar l’atur d’autònoms es compleix l’últim dia del mes següent en el qual s’hagi produït el cessament d’activitat. I el pagament es percebrà a partir del primer dia del segon mes següent al tancamentPer a poder tornar a cobrar la prestació és imprescindible que hagin transcorregut 18 mesos des que es va deixar de percebre l’anterior.

 

Article d’Andrea González en Autònoms i Emprenedors amb la col·laboració de Jaume J. Barcons.
Article original.