Els autònoms ja estan cobrant en la seva pensió 378 euros més per fill amb el nou complement de maternitat

Els autònoms ja estan cobrant en la seva pensió 378 euros més per fill amb el nou complement de maternitat

Els autònoms, dones i homes, ja estan cobrant 378 euros més a l’any en la seva pensió gràcies al nou complement de maternitat. No obstant això, els requisits semblen estar impedint el seu accés a molts professionals.

Els autònoms i autònomes ja estan gaudint d’un increment en les seves pensions gràcies al nou complement de maternitat, denominat ara ‘complement de pensions contributives per a la reducció de la bretxa de gènere’. En concret, des d’el mes de febrer passat, la seva prestació ha augmentat un total de 378 euros anuals per cada fill. Segons les últimes dades de Seguretat Social, a Espanya ja hi ha gairebé 28.496 persones rebent aquest increment en les seves pensions, de les quals 27.553 són dones, i 943 són homes. No obstant això, si bé molts treballadors per compte propi porten mesos experimentant aquest augment en les seves pensions, uns altres es queixen de els problemes que els posa la llei a l’hora de accedir a aquest benefici. Així mateix, també hi ha discrepàncies entre els experts quant a quan ha de començar a abonar-se el complement.

Des de finals de l’any passat, i arran d’una sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJE), que va catalogar aquest complement de  discriminatoriper als homes -només les dones podien accedir a ell-, el Govern va començar a treballar en una reforma d’aquest suplement per a fer-lo més igualitari. Es tracta d’un plus que cobren les mares en les seves pensions contributives per cada fill que han tingut. Aquesta bonificació interessa a bona part del col·lectiu d’autònoms, ja que són els treballadors per compte propi els que habitualment tenen majors llacunes de cotització, i a més han de contractar empleats que els substitueixin a causa de la cura dels fills.

No obstant això, la reforma del complement de maternitat va passar per la modificació de l’article 60 de la Llei General de Seguretat Social, una nova redacció que, segons el graduat social de l’àrea laboral de AGM advocats, Rubén Mateu, “podria estar impedint a molts autònoms accedir a aquest complement per haver estat pares“. La clau d’això està en els requisits d’accés que l’Executiu va posar en vigor amb el Reial decret llei 3/2021, que va canviar la normativa.

 

Com s’accedeix al nou complement de maternitat

Abans de la modificació al febrer de l’article 60, s’incrementava un 5% la pensió per a les dones que haguessin estat mares de dos fills; un 10% per a les dones que haguessin tingut tres fills; i un 15% per a les quals haguessin tingut quatre o més fills. “I s’aplicava l’equivalent als homes que ho reclamaven  a través de la via judicial. Gràcies a la sentència de el Tribunal de Justícia de la Unió Europeu, ells també podien tenir accés a entre un 5% i un 15% d’increment en la seva pensió de jubilació”, va explicar Jaume Barcons, advocat laboralista de la Gestoria Barcons.

Però amb la reforma del Govern al febrer tot va canviar. Si bé va suposar la inclusió dels homes i va establir un pagament fix anual de 378 euros per fill (des del primer), va incloure nous requisits d’accés amb els quals “molts professionals no estan podent complir“, va apuntar el graduat social. Concretament, aquest expert es refereix a les condicions assenyalades per als homes, que per a beneficiar-se d’aquest increment en les seves pensions han de, o bé han de ser vidus, o bé demostrar que van haver d’interrompre la seva cotització més de 120 dies entre els nou mesos anteriors i els tres anys posteriors al naixement o adopció del menor.

Segons va assenyalar Mateu, abans del Reial decret, els homes que es jubilaven podien accedir amb més facilitat al complement de maternitat acudint a la fallada del TJE. Però des del dia que va entrar en vigor la modificació del complement ja no poden al·legar la decisió del Tribunal. “La reforma del complement va sortir el 3 de febrer en el BOE i entra en vigor l’endemà. Això vol dir que tots els homes que vulguin accedir al complement han de complir els nous requisits. El TSJ diu que el complement de maternitat és discriminatori sobre la base de l’antiga redacció de l’article. Per tant si ets home, has tingut dos fills i et jubiles a l’abril de 2021 has de complir els requisits de l’actual complement de pensions, en cas contrari no podràs al·ludir a la decisió del Tribunal de Justícia Europeu per a accedir a l’increment de la pensió per haver tingut fills”, va explicar el graduat social. Una situació que està començant a arribar i, fins i tot, a col·lapsar els tribunals.

 

Una altra de les discrepàncies és quan es cobra el complement

Una altra de les discrepàncies que giren entorn a l’ara denominat complemento bretxa de gènere és en quin moment es comença a abonar l’increment en la pensió. Segons explica la Seguretat Social en la seva pàgina web, el nou complement de maternitat es requereix juntament amb la sol·licitud de la pensió en l’Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS). No obstant això, no recull quan deu l’Administració començar a pagar als autònoms els 378 euros anuals per fill que hagin tingut.

Alguna cosa que tampoc reflecteix el Reial decret llei 3/2021, la qual cosa està generant molts dubtes tant en el col·lectiu com en els experts. La disjuntiva es troba en si l’Administració ha d’abonar-la quantia en el moment en què l’autònom sol·licita la seva jubilació o quan comença a pagar-li la pensió. El Tribunal Superior de Justícia de Navarra ja s’ha posicionat sobre això, establint que ‘la data d’efectes econòmics del complement de maternitat ha de ser la de el reconeixement inicial de la pensió de jubilació’. És a dir, que “ha de pagar-se en el moment en què es comenci a pagar la prestació, ni abans ni després”, va interpretar l’advocat, Jaume Barcons.

Si bé aquesta fallada no ha establert jurisprudència, l’advocat va assenyalar que sí que es considera doctrina judicial, per la qual cosa “els professionals podran a agafar-se a ella en cas que no se’ls inclogui aquest increment en el primer cobrament de la seva pensió“.

 

Augmenta la pensió dels autònoms

Segons l’Executiu, aquest nou complement augmenta especialment la pensió als pares i mares treballadors amb rendes més baixes i amb pocs fills. En una pensió que a penes aconsegueix els 700 euros, per a una mare amb dos fills -el nombre mitjà de fills per dona a Espanya és de 1,31-, l’anterior complement hagués pujat 35 euros la seva pensió en cadascuna de les 14 pagues. Amb el nou ‘plus’, aquest increment seria de 760 euros a l’any, que per 14 pagues suposaria un increment de 54 euros més al mes.

És a dir, per a la mitjana dels treballadors amb dos fills o menys, el nou complement augmentaria en, com a mínim, 20 euros la seva pensió mensual, més de 260 euros a l’any, respecte a l’anterior suplement. Segons els experts, això afectarà especialment el col·lectiu d’autònoms, ja que són precisament ells els que registren les pensions més baixes.

Concretament, en 2020, la prestació mitjana mensual d’un treballador per compte propi es va situar en 777 euros i, per tant, en la majoria dels casos, l’autònom es veuria més beneficiat per la quantia fixa que pel percentatge aplicat. Això, exceptuant alguns supòsits com els de famílies amb pensions altes i amb dues o més fills que sí que podrien percebre ara complements més baixos que els que els correspondrien amb el càlcul anterior.

 

Article d’Andrea González amb la col·laboració de Jaume Barcons en Autónomos y Emprendedor.es