Com afectarà en Mecanisme d’Equitat Intergeneracional a la cotització dels autònoms?

Com afectarà en Mecanisme d’Equitat Intergeneracional a la cotització dels autònoms?

El Mecanisme d’Equitat Intergeneracional que el Govern inclourà en la reforma del sistema de pensions afectarà la cotització dels autònoms. Així s’incrementarà la seva quota durant els pròxims anys fins que la quota mínima sigui de 307 euros/mes en 2032.

El Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions va pactar aquest dimarts amb els sindicats –CCOO i UGT– el disseny del qual serà el Mecanisme d’Equitat Intergeneracional (MEI) i amb el qual espera compensar la despesa en pensions dels pròxims anys. Malgrat tenir la negativa de la patronal, i també de les organitzacions d’autònoms (com ATA), l’element s’inclourà com a esmena en el projecte de llei de garantia del poder adquisitiu de les pensions, que es debat ara mateix en el Congrés. La mesura afectarà directament la cotització dels autònoms, fins al punt que aquests acabaran pagant una quota mínima de 307 euros al mes en 2032 (16 euros més que ara). Un cost en cotitzacions socials que podria incrementar-se encara més amb la resta de pujades que encara hi ha pendents per concretar.

El disseny d’aquest nou element, que si bé va ser acordat amb els sindicats, no va comptar amb el suport de la patronal (CEOE), ni de les organitzacions d’autònoms com ATA. Degut principalment a la forta despesa en cotitzacions socials que presumiblement hauran de suportar els negocis en els pròxims anys. Que en el cas de les grans empreses, i com a novetat, l’increment de cotització que suposarà el MEI es repartirà amb el treballador, mentre que els autònoms hauran d’assumir-lo íntegrament.

Així, la proposta del MEI pactada suposa un increment en la cotització per contingències comunes de 0,6 punts percentuals entre 2023 i 2032. Un augment que serà repartit amb la mateixa distribució que les cotitzacions socials, és a dir, un 0,5% el pagarà l’empresa, i un 0,1% el pagarà el treballador. I que en el cas dels autònoms, aquests hauran d’assumir l’increment total de 0,6%. El que explica la negativa dels treballadors per compte propi a la mesura.

El president de la Federació Nacional d’Associacions de Treballadors Autònoms (LLIGA), Lorenzo Amor, va explicar que “hem dit que no a la pujada de cotitzacions que pretén el Govern com a única fórmula per al Mecanisme d’Equitat Intergeneracional”. Al seu judici, la mesura plantejada “no serà suficient per a cobrir les pensions per al futur”. A més, Amor va criticar que els petits negocis i treballadors per compte propi porten molt temps amb un increment dels seus costos i sofreixen “en aquests moments una asfíxia econòmica i financera important. […] I per descomptat això no s’arregla pujant cotitzacions i impostos”.

Com afectarà el MEI a la cotització dels autònoms?

Tal com ja va advertir aquest diari amb l’anterior proposta, el Mecanisme d’Equitat Intergeneracional tindrà un impacte directe sobre la cotització que facin mensualment els treballadors per compte propi. Atès que, i sobre la base de com està dissenyat en aquests moments l’element, hauran d’abonar un 0,6% més en la mena de contingències comunes durant deu anys. A més, i en els casos en els quals aquest autònom tingui emprats al seu càrrec, hauran d’assumir l’augment de la mena de 0,5% com a empresari.

Per a conèixer l’impacte que tindrà el MEI en els autònoms i saber el que hauran d’abonar en els pròxims anys en concepte de cotitzacions a la Seguretat Social, l’advocat laboralista de la Gestoria Barcons, Jaume Barcons, ha elaborat un quadre representatiu. L’expert va advertir que els càlculs realitzats estan fets amb les bases de cotitzacions de 2021, per la qual cosa el cost total podrà incrementar-se finalment en els pròxims anys si l’Executiu decideix modificar a l’alça també les bases de cotització del RETA, o la resta de tipus a partir dels quals es calcula la quota d’autònoms.

mei-cuatro-barcons

Taula elaborada per la Gestoria Barcons.

L’impacte del MEI en els autònoms que cotitzin per la base mínima.

Els autònoms que cotitzin per la base mínima de 944,40 euros i que estigui pagant una quota mínima de 288,99 euros/mes, passaran a pagar, amb l’entrada en vigor del MEI, 305,46 euros/mes en el 2032. Es tracta d’un increment mensual de 16,47 euros al mes entre la quota de 2021 i la quota de 2023, que elevarà la despesa anual en cotitzacions socials en 197,64 euros.

Si bé, cal dir que l’impacte del MEI serà progressiu i començarà amb els treballadors per compte propi abonant una quota mínima de 290,59 euros al mes el primer any de la seva implantació en el 2023 (1,6 euros més); 292,2 euros/mes en 2024; 2938,83 euros/mes en 2025, i així progressivament incrementant-se 0,6% la cotització fins a aconseguir els 305 euros/mensuals.

L’impacte del MEI en els autònoms que cotitzin per la base màxima o una intermèdia.

Un impacte semblant sofriran els treballadors per compte propi que cotitzin per l’actual base màxima de 4.070,10 euros i que abonen una quota de 1.245,45 euros/mes. Acabaran pagant una quota de 1.316,46 euros/mes en 2032. Això és 71,01 euros més al mes en els pròxims anys.

Igual que amb els quals es troben en la base mínima, l’impacte del MEI serà progressiu sent la seva quota en 2023, el primer any d’aplicació, de 1.252,36 euros/mes (6,91 euros més que actualment). Quant als professionals que es trobin en una base intermèdia, per exemple de 2.052 euros i al mes estiguin pagant 627,91, amb el MEI en deu anys hauran d’abonar una quota de 663,71 euros/mes.

L’impacte del MEI quan els autònoms tinguin treballadors al seu càrrec.

L’expert en material laboral de la Gestoria Barcons, Jaume Barcons, va recordar que els autònoms amb treballadors al seu càrrec hauran d’assumir per partida doble l’impacte del MEI, ja que hauran de pagar el 0,6% corresponent a la seva cotització per contingències comunes, i el 0,5% del seu empleat en el mateix concepte.

D’aquesta manera, i seguint l’exemple d’un autònom que cotitza per la base mínima i que té contractat a un empleat amb una base de cotització de 1.970 euros, la seva despesa en cotitzacions socials passarà de ser de 907,57 euros/mes (pels 288,99 euros/mes de la seva quota i 618,58 euros/mes per la cotització del seu empleat), a 955,67 euros/mes en 2032 per l’impacte que tindrà el MEI en totes dues cotitzacions (305,46 i 650,21, respectivament).

Barcons va fer fort recalcament en què “els costos de cotització social calculats poden variar en funció de les decisions que prengui l’Executiu en els pròxims mesos”. Ara mateix està pendent per conèixer-se una pujada de les bases mínimes (que està inclosa en la Llei de Pressupostos Generals de l’Estat), i l’aplicació de l’increment dels tipus de cotització dels autònoms (per cessament d’activitat i formació, concretament). Que podria fer que s’incrementessin, encara més, les xifres calculades.

Tot anirà al Fons de pensions públic

El Mecanisme d’Equitat Intergeneracional pactat amb els sindicats, però del qual es va despenjar la patronal, s’articula en dues parts. Una primera, és l’aplicació temporal d’aquest increment en la cotització durant deu anys, de 2023 a 2032. I la segona que s’iniciarà a partir de 2033 i que dependrà dels Informes d’Envelliment (Ageing Report) de la Comissió Europea, que s’usaran com a referència per a controlar els nivells del Fons de Reserva de la Seguretat Social.

L’objectiu final és elevar en 50.000 milions d’euros els recursos d’aquest Fons, més conegut com la ‘guardiola de les pensions’, per a poder fer front a la jubilació de la generació de el baby boom, és a dir, de tots aquells que van néixer entre finals de la dècada de 1950 i mediats de la de 1970. Les últimes dades que es tenen sobre el Fons referents a 2020, mostren que es troba sota mínims, perquè en 2011 tenia 66.815 milions d’euros i ara té 2.138 milions d’euros.

 

Article d’Ivana Haro a Autónomos y Emprendedor.es amb la col·laboració de Jaume J. Barcons.