STS de 15 de setembre de 2020 acomiadament procedent. Ús de geolocalització

STS de 15 de setembre de 2020 acomiadament procedent. Ús de geolocalització

STS de 15 de setembre de 2020 (ECLI:ES:TS:2020:3017) acomiadament procedent. Ús de geolocalització. La treballadora usava el cotxe d’empresa per a fins particulars.

 

Qüestió plantejada

La present sentència planteja la possibilitat d’utilitzar la geolocalització fora de l’horari laboral com a prova en un acomiadament. En el present assumpte, la treballadora utilitzava el vehicle de l’empresa per a fins particulars.
El TS declara que l’acomiadament és procedent i que la prova obtinguda és vàlida.

 

Criteri del TS

Les dades obtingudes amb el GPS es refereixen a la ubicació permanent del vehicle, sense que permeti captar cap circumstància dels seus ocupants.
El vehicle, en aquest cas, estava única i exclusivament assignat a la jornada laboral.
La finalitat del GPS és garantir la seguretat i la coordinació del treball.
Es va constatar, a través del GPS, que la treballadora va utilitzar per a fins particulars el vehicle, incomplint les instruccions empresarials, perquè durant la situació de baixa mèdica, el GPS hauria d’haver reflectit la immobilització del vehicle.
La decisió empresarial d’acomiadar s’adopta per constatar senyals de moviment en temps no justificats.
La treballadora és responsable del vehicle durant la jornada laboral, que és únicament quan havia d’utilitzar-lo.
No es pot pretendre que l’empresa no utilitzi les dades del GPS fos de la jornada laboral i amb això permetre que es contravingui la instrucció inicial, i permetre l’ús del vehicle fora dels temps de treball. Això situaria a l’empresa en una posició de foscor respecte dels riscos que pogués haver d’assumir per la circulació del vehicle fora del seu àmbit de decisió i control.
La treballadora coneixia que el vehicle no podia ser utilitzat fora de la jornada laboral i que el mateix estava localitzable a través del receptor de GPS.
No hi ha invasió als drets fonamentals si es constata que les dades de geolocalització permeten veure si el vehicle és utilitzat desobeint les instruccions empresarials, és a dir, en moments en els quals no existia prestació de serveis.