Aquesta és la calculadora perquè cada autònom sàpiga quant cobrarà amb les noves ajudes directes

Aquesta és la calculadora perquè cada autònom sàpiga quant cobrarà amb les noves ajudes directes

Autónomos y Emprendedores ofereix la primera eina interactiva que permet als autònoms calcular quant podrien cobrar, si compleixen amb els requisits, amb les noves ajudes directes que va aprovar el Govern divendres passat.

El Govern va donar a conèixer divendres passat les claus per a accedir a les esperades ajudes directes, la mesura estrella del paquet de 11.000 milions d’euros que porta mesos anunciant l’Executiu. En pocs dies, els assessors i gestors s’han trobat amb una veritable allau de consultes d’autònoms que no saben si tenen o no dret i quant els correspon cobrar de aquestes noves subvencions que arribaran en un mes i mig a les comunitats autònomes.

Autónomos y Emprendedores es va posar en contacte amb el Ministeri d’Assumptes Econòmics i Transformació digital per a confirmar quina és la interpretació de la norma que usarà el Govern per a calcular aquestes ajudes, i van assegurar que “la quantia a percebre per l’autònom es calcularà sempre aplicant el 40% al percentatge addicional al 30% de caiguda de facturació”. És a dir, que si la caiguda és d’un 50%, només es calcularà el 40% del 20% de la caiguda.

Els governs regionals seran els encarregats de comprovar, un a un, les dades fiscals dels treballadors per compte propi i empresaris que sol·licitin aquestes ajudes directes. De fet, ja se sap que seran els propis serveis autonòmics els que sol·licitaran informació a l’Agència Tributària per a conèixer el volum d’operacions que va tenir cada sol·licitant en 2019 i 2020. 

La clau està precisament en aquests dos exercicis, ja que coneixent la facturació que va tenir l’autònom en els dos anys es pot conèixer si compleix el requisit més important per a accedir a les ajudes: haver sofert, almenys, un 30% de caiguda de facturació entre 2019 i 2020. També caldrà complir altres condicions com trobar-se entre les 95 activitats de destinataris de les ajudes, acreditar que en 2019 no es va obtenir un resultat negatiu i no tenir deutes pendents amb l’Administració.

Ara bé, sabent que es compleixen aquests requisits, arriba la tasca més complicada: conèixer quant li correspon a cada autònom d’aquestes noves ajudes directes. De fet, aquesta fórmula que, a priori, podria semblar senzilla per a calcular la quantia de les noves ajudes directes, finalment, ha generat confusió entre molts experts.

La llei diu que als autònoms i negocis amb menys de deu empleats els correspondrà “el 40% de la caiguda del volum d’operacions l’any 2020, respecte de l’any 2019 que superi dit 30%“.  Mentre que uns van entendre que el que caldria fer és restar d’aquesta caiguda un 30% per a després aplicar al resultat un 40% uns altres van veure que la fórmula adequada era calcular el 40% del percentatge que superi aquest 30%. Encara que sembli el mateix, hi hauria una diferència de prop del 50% en la quantia, aplicant l’una o l’altra fórmula.

Així si un autònom hagués tingut 100.000 euros de facturació en 2019, i després 50.000 euros en 2020, la seva caiguda seria del 50%. Per a calcular la quantia “només caldria prendre el 20% de 100.000 euros, perquè és el percentatge de caiguda que supera el 30%. Així que caldria calcular el 40% de 20.000 euros- que és el 20% de 100.000 euros-“, van apuntar les mateixes fonts oficials.

Sobre la base dels criteris proporcionats per Economia, i a costa de possibles canvis d’interpretació una vegada arribin els fons a les CCAA, Autònoms i Emprenedors va elaborar una calculadora interactiva perquè els autònoms sàpiguen quant els correspondrà amb les noves ajudes directes, en funció de la seva caiguda de facturació entre 2019 i 2020.

 

 

Una eina per a calcular quant cobraràs d’ajuda directa

El funcionament d’aquesta calculadora interactiva, que es pot obtenir al final de l’article, és molt senzill. Els autònoms poden saber quant els correspondrà d’ajuda directa tan sols disposant del programa Excel, descarregant l’eina, i introduint en ella dues dades: el seu volum d’operacions (és a dir, tots els ingressos, sense restar despeses) de 2019, i el de 2020. 

Aquestes xifres han d’introduir-se en les dues zones grises que apareixen en el primer apartat de l’eina:

Res més introduir les dues xifres en el seu apartat corresponent, l’autònom coneixerà dues dades crucials per al càlcul d’aquestes ajudes: d’una banda, sabrà immediatament la seva caiguda de facturació, però a més podrà conèixer si té dret amb aquesta caiguda a percebre una ajuda directa i quin és el seu import, perquè si el percentatge de caiguda no és suficient, automàticament, la calculadora bloquejarà el càlcul i els camps de la quantia a percebre d’ajuda directa apareixeran buits.

No obstant això, si la seva caiguda de facturació és, com a marca la norma, superior al 30%, llavors, l’eina calcularà la quantia que li correspondrà d’ajuda directa. Això apareixerà en el segon apartat:

Com es pot apreciar en l’anterior imatge, l’eina distingeix entre dos tipus d’empresaris: aquells que tenen fins a deu empleats i els que tenen més de deu empleats. Això és perquè la quantia a percebre és superior per a autònoms i micropimes amb menys de deu treballadors que per a empresaris amb una plantilla de més de deu empleats.

En el primer cas, l’ajuda directa serà del 40% de l’import que sobrepassi el 30% de la caiguda de facturació. En el segon dels supòsits, serà del 20% de l’import que superi el 30% de la caiguda de facturació.

 

Un exemple de com funciona la calculadora

Així doncs, es podria posar l’exemple d’un autònom la facturació del qual en 2019 va ser de 100.000 euros, i en 2020 va ser de 50.000 euros. Només amb posar aquestes dues dades en la zona grisa de la calculadora, l’eina precisa que aquest treballador per compte propi va sofrir una caiguda de facturació de 50.000 euros, la qual cosa correspondria a un 50%. Per tant, sí que tindria dret a les ajudes ja que té una caiguda superior al 30%.

Finalment, i el més important, en el segon apartat, l’eina precisa que aquest mateix autònom obtindria una ajuda de fins a 14.000 euros, en cas de no tenir més de deu empleats, i de fins a 7.000 euros si té més de deu treballadors al seu càrrec.

Cal recordar que totes les quanties inferiors a 4.000 euros seran igual a 4.000 euros, i aquelles superiors a 200.000 euros seran igual a 200.000 euros, ja que aquests són els topalls mínim i màxims que va fixar el Govern per a tots aquells que compleixin els requisits.

Prement en l’enllaç “Descàrrega aquí la calculadora d’ajudes directes” que apareix al final de la pàgina també es pot descarregar l’eina.