Reial decret llei 21/2020 de 9 de juny Mesures de contenció i prevenció

Reial decret llei 21/2020 de 9 de juny Mesures de contenció i prevenció

Breu resum del RD Llei 21/2020 sobre la regulació de les mesures sanitàries a aplicar en el territori nacional, una vegada superada la Fase III del pla per a la transició a la nova normalitat.
 

RD. Llei 21/2020 de 9 Juny, de mesures urgents de prevenció, contenció i coordinació per a fer front a la crisi de la COVID-19.

El BOE de 10 de juny de 2020, va publicar el RDL 21/2020, pel qual es regulen les mesures i protocols sanitaris i d’higiene que regiran una vegada finalitzi l’Estat d’Alarma i s’hagi superat la Fase III, del pla per a la transició a un nova normalitat.

 

1.- Objecte i Àmbit d’aplicació.

La present norma té la finalitat de regular les mesures de prevenció, contenció i coordinació de la crisi sanitària ocasionada per la COVID-19, una vegada acabi l’estat d’Alarma i s’hagi superat la Fase III del pla per a la transició a una nova normalitat.
Sent aplicable per a tot el territori nacional, sent obligació de tots els ciutadans adoptar les mesures necessàries per a evitar riscos que puguin propagar la malaltia.

 

2.- Ús Obligatori de Mascaretes.

Les persones de 6 anys d’ara endavant, utilitzaran mascaretes, en els següents suposats:

– Via pública, espais a l’aire lliure i espais tancats d’ús públic, quan no es pugui garantir la distància interpersonal de 1,5 metres.

– Mitjans de transport aeri, marítim, autobús, ferrocarril.

– Transports públics i privats complementaris de viatgers en vehicles de fins a 9 places, inclòs el conductor (excepte que convisquin en el mateix domicili).

2.1.- No serà exigible la màscara.

– En vaixells i embarcacions, no serà necessari l’ús de la màscara en les cabines, o en cobertes i espais exteriors en els quals es pugui garantir 1,5 metres de distància.

– Les persones amb alguna mena de malaltia, discapacitat, dependència, dificultat respiratòria o alteracions de conducta.

– En l’exercici d’esport individual a l’aire lliure, ni en els casos de força major o situació de necessitat.

 

3.- Centres de Treball.

El titular o director de l’activitat econòmica o centre de treball, deurà:

– Adoptar mesures de ventilació, neteja i desinfecció.

– Posar a la disposició dels treballadors aigua i sabó, o gels hidroalcohòlics o desinfectants amb activitat viricida.

– Adaptar les condicions de treball, llocs de treball i organització per torns en el seu cas.

– Garantir el manteniment de la distància de seguretat de 1,5 metres entre treballadors.

– Evitar la coincidència massiva de treballadors i clients.

– Adoptar mesures de reincorporació progressiva als llocs de treball, potenciant el teletreball, en les activitats que sigui possible.

3.1.- Centres, Serveis i Establiments Sanitaris.
S’asseguraran les mesures de prevenció i higiene per a assegurar el benestar dels treballadors i pacients, la neteja i desinfecció de les àrees utilitzades i eliminació de residus i manteniments d’equips i instal·lacions.

3.2.- Centres Docents.
Hauran de complir amb les normes de desinfecció, prevenció i condicionament. Així com mantenir la distància de seguretat de 1,5 metres (en cas que no pugui mantenir-se s’observessin les mesures d’higiene adequades) i evitar aglomeracions.

3.3.- Serveis Socials.
Els centres residencials i de dia, hauran de complir amb les normes de desinfecció, prevenció i condicionament de les instal·lacions, prevenint els riscos de contagi.
Els titulars dels centres hauran de disposar de plans de contingència per COVID-19, per a detectar al més aviat possible els casos entre residents i treballadors, coordinant-se amb el servei de salut que correspongui.

3.4.- Establiments Comercials.
Les administracions hauran d’assegurar el compliment de les normes d’aforament, desinfecció, prevenció i condicionament, i especialment, evitar aglomeracions i garantir la distància entre clients i treballadors d’almenys 1,5 metres, en cas, que no es pugui, s’observessin les mesures d’higiene adequades per a prevenir riscos de contagi.

3.5.- Hotels i Allotjaments turístics.
En l’es inclouen, hotels, allotjaments similars, allotjaments turístics, residències universitàries, allotjaments de curta estada, càmpings aparcaments de caravanes, que hauran de complir amb les normes d’aforament, desinfecció, prevenció i condicionament.
En les zones comunes s’evitaran aglomeracions i es garantirà la distància de 1,5 metres entre clients i treballadors, en cas, que no pugui mantenir-se aquesta distància s’observessin les mesures d’higiene adequades per a prevenir contagis.

3.6.- Activitats d’Hostaleria i restauració.
Els bars, restaurants, i altres establiments d’hostaleria i restauració, hauran de complir amb les normes d’aforament, desinfecció, prevenció i condicionament que es determinin.
S’evitaran aglomeracions i es mantindrà la distància de seguretat de 1,5 metres i en cas que no sigui possible, s’observaran les mesures d’higiene adequades per a prevenir els riscos de contagi.

3.7.- Instal·lacions per a les activitats i competicions esportives.
S’haurà de complir amb les normes d’aforament, desinfecció, prevenció i condicionament que s’estableixin, evitant aglomeracions i garantint el manteniment de la distància interpersonal mínima de 1,5 metres, i en cas que no sigui possible, s’observaran les mesures d’higiene adequades per a prevenir riscos de contagi.
Quant a les lligues de Futbol i Bàsquet, es prioritzarà en tot moment la salut dels esportistes i espectadors.

 

4.- Mesures en matèria de transports

4.1.- Transport públic de viatgers.
El transport públic de viatgers, de competència estatal, ferroviari i per carretera, s’anirà recuperant gradualment en funció de la demanda i de l’evolució del COVID-19.
S’evitaran aglomeracions i es respectaran els volums d’ocupació de vehicles i trens.
Els transports aeris i terrestres interprovincials amb seients preassignats, hauran de guardar la informació de contacte de tots els passatgers durant un mínim de 4 setmanes posteriors al viatge. Aquests llistats es facilitaran a les autoritats de salut pública, quan així ho requereixin.

4.2.- Transport marítim.
Les línies regulars de transport marítim de passatge i càrrega rodada, adeqüaran el servei a les necessitats i atendran les mesures sanitàries per a evitar un risc de contagi de la COVID-19.
S’haurà d’estar al que disposin les autoritats competents.
Igual que en l’apartat anterior s’haurà de conservar la informació de contacte dels passatgers amb seient preassignat, durant 4 setmanes.
 

5.- Mesures quant a informació i protecció de dades.

Es procedirà a prendre mesures per a la detecció precoç de la COVID-19, existint una obligació d’informació a l’autoritat de salut pública competent, quedant obligats els laboratoris públics i privats a remetre aquesta informació diàriament.
S’estarà al que es disposa en l’art. 27 quant a la protecció de dades de caràcter personal.
 

6.- Règim Sancionador.

S’aplicarà la Llei 33/2011 de 4 d’octubre, General de Salut Pública.
Entre altres infraccions, l’incompliment de l’ús de màscara serà considerada una infracció lleu.
 

El contingut de la present disposició el pot trobar en el present link https://boe.es/diario_boe/txt.php?id=BOE-A-2020-5895