RD Llei 20/2020 de 29 de maig pel qual es regula l’Ingrés Mínim Vital per a persones amb vulnerabilitat econòmica.
En aquest enllaç teniu a la vostra disposició el simulador de l’Ingrés Mínim Vital publicat pel Ministeri de Treball i Seguretat Social
El BOE d’1 de juny de 2020, va publicar la regulació de l’ingrés mínim vital, per a aquelles persones que es troben en situació de vulnerabilitat econòmica.
1.- Objecte.
La prestació va dirigida a prevenir el risc de pobresa i exclusió social de les persones que visquin soles o estiguin integrades en una unitat de convivència, i amb això garantir un nivell mínim de rendes.
2.- Característiques.
– Garantir un nivell de renda mínim, entre els recursos que es disposin i la quantia de la renda garantida.
– La durada es prolongarà mentre persisteixi la situació de vulnerabilitat econòmica i es mantinguin els requisits que van originar la prestació.
– És intransferible.
3.- Beneficiaris.
– Les persones que integrin una unitat de convivència.
– Les persones de 23 anys i menors de 65 anys que visquin soles, o comparteixin domicili amb una unitat de convivència, sempre que:
- a) No siguin matrimoni o parella de fet, excepte que s’hagin iniciat els tràmits de separació o divorci.
- b) No formar part d’una altra unitat de convivència.
– No s’exigirà els anteriors requisits a les dones víctimes de la violència de gènere o tràfic d’éssers humans i explotació sexual.
–No seran beneficiàries les persones usuàries d’una prestació de servei residencial, de caràcter social, sanitari o sociosanitari, excepte que siguin dones víctimes de violència de gènere o víctimes de tràfic d’éssers humans.
4.- Titulars de l’Ingrés Mínim Vital.
– Els integrats en una unitat de convivència:
– Mínim 23 anys, major d’edat o menor emancipat amb fills o menors o en guarda amb finalitats d’adopció o acolliment.
– Menors de 65 anys.
– Els no integrats en una unitat de convivència:
– Mínim 23 anys, excepte que es tracti d’una dona víctima de violència de gènere o víctimes de tràfic d’éssers humans o explotació sexual, en els quals s’exigirà ser major d’edat.
– En un mateix domicili podrà haver-hi un màxim de 2 titulars.
5.- Unitat de Convivència.
– Persones que resideixin a un mateix domicili i unides per vincle matrimonial o parelles de fet.
– Persones amb vincle fins al 2n grau de consanguinitat o afinitat, adopció i altres persones amb les quals convisqui en virtut de guarda amb finalitats d’adopció o acolliment permanent.
-Com a excepció seran unitat de convivència:
- a) La constituïda per 1 persona víctima de violència de gènere que hagi abandonat el domicili familiar habitual.
- b) Les persones que hagin iniciat els tràmits de separació o divorci.
En les lletres a) i b) queden inclosos els fills o menors en règim de guarda amb finalitats adoptius o d’acolliment familiar i els seus familiars fins al 2n grau per consanguinitat o afinitat.
- c) La formada per 2 o més persones d’almenys 23 anys i menors de 65 anys, que habitin en un mateix domicili, que no es trobin en cap situació de les anteriors.
– No es trenca la convivència per separació transitòria per motius d’estudis, treball, tractament mèdic, rehabilitació o altres causes similars.
– La mateixa persona no podrà formar part de dues o més unitats de convivència.
6.- Requisits d’accés.
– Residència legal i efectiva a Espanya, de mínim un any abans a la presentació de la sol·licitud.
No s’exigirà aquest requisit, respecte:
- a) Menors incorporats a la unitat de convivència per naixement, adopció, o acolliment.
- b) Persones víctimes de tràfic d’éssers humans i explotació sexual, acreditada a través d’un informe emès pels serveis públics.
- c) Dones víctimes de violència de gènere.
– Trobar-se en situació de vulnerabilitat econòmica (manca d’ingressos, rendes o patrimoni suficients).
– Haver sol·licitat les pensions i prestacions vigents a les quals pogués tenir dret en els termes que es fixin reglamentàriament.
– Si no estan treballant i són majors d’edat o menors emancipats, han de figurar inscrites com a demandants d’ocupació.
– Les persones d’almenys 23 anys i menors de 65 anys, hauran d’haver viscut de manera independent durant almenys 3 anys. Aquest requisit es compleix si:
- a) S’ha romàs en alta en la Seguretat Social durant 12 mesos, continuats o no.
- b) Acrediti que el seu domicili és diferent al dels seus progenitors durant els 3 anys anteriors.
7.- Situació de vulnerabilitat econòmica.
– Es prendrà com a base la situació econòmica de la persona beneficiària individual o la unitat de convivència. (Es computen els recursos de tots els membres).
– Que la mitjana mensual dels ingressos i rendes anuals computables del beneficiari siguin inferiors en 10 euros a la quantia mensual de la renda garantida amb aquesta prestació.
– No computen com a ingressos els salaris socials, rendes mínimes d’inserció o ajudes anàlogues d’assistència social concedides per les CCAA.
– No es considera situació de vulnerabilitat econòmica quan el beneficiari sigui titular d’un patrimoni valorat en un import igual o superior a 3 vegades la quantia de renda garantida per l’ingrés mínim vital, ni tampoc si algun dels membres de la unitat de convivència és administrador d’una societat mercantil.
8.- Compatibilitat de la prestació econòmica.
La percepció de l’ingrés mínim vital serà compatible amb la percepció de rendes del treball o d’activitats econòmiques, per compte d’altri o pròpia, sempre que no se superin els límits legalment establerts. Respecte al còmput dels ingressos i patrimoni s’estarà al que es disposa en l’art.18 de la present norma.
9.- Quantia.
– Per a l’exercici 2020 la quantia per a beneficiaris individuals és de 5.538€ i per a les unitats de convivència s’aplicarà l’escala establerta en l’Annex I i II
Els supòsits que ens indica la norma són els següents:
– Beneficiari individual: 100% de les pensions anuals no contributives, divideixis per 12 mesos.
– Unitat de convivència: La quantia anterior s’incrementa en un 30%, a partir de 2n membre, amb un topall de 220%.
– A l’anterior quantia se sumarà un complement de monoparentalitat del 22% sobre la quantia de la pensió no contributiva anual.
– les anteriors quanties es podran incrementar quan s’acreditin despeses lloguer d’habitatge habitual superiors al 10% de la renda garantida que correspongui en la seva quantia anual.
10.- Naixement i Pagament.
– La prestació naixerà el 1r dia del mes següent a la data de la presentació de la sol·licitud.
– El pagament es realitzarà mensual i es realitzarà mitjançant transferència bancària al compte del titular de la prestació.
11.- Durada.
La prestació es mantindrà mentre subsisteixin els motius que van donar lloc a aquesta, i en cas que es modifiquin les circumstàncies s’haurà d’informar en el termini de 30 dies.
En cas de cobrament indegut s’hauran de retornar les quanties percebudes, i existeix a més un règim sancionador
En cas que vulguin consultar la present Ordre RD Llei 20/2020 de 30 de maig, publicada en el BOE d’1 de juny podent accedir a la mateixa a través del present link https://www.boe.es/buscar/pdf/2020/BOE-A-2020-5493-consolidado.pdf.